Кулинарни изкушения

Кулинарни изкушения

сряда, 15 октомври 2014 г.

Турска кухня



 Искам да Ви разкажа за моята нова страст „Турската кухня”.Тя започна след  като се натъкнах на едно магазинче в града на тепетата, Пловдив, което се концентира върху продукти от изтока- подправки, кафе, чай, зехтин, маслини. АЙБЕС, собственост на млада и амбициозна двойка се намира на бул. Христо Ботев 107.  В магазина може да намерите зехтин и маслини домашно производство, собствениците имат над 5000 маслинени дървета в град Гемлик, Турция и се занимават с износ на зехтин и маслини от 2012 година. 
Може да намерите маслини за всеки вкус от напълно безсолни, през зелени маслини и стигаме до маслинения пастет, който няма конкурент нито по качество, нито по цена. Предлага се и зехтин от зелени маслини, който става за готвене, дресинги и е изключително полезен за хора със стомашни проблеми. Сапуна от зехтин е 100% натурален, отново производство на марката АЙБЕС.
Маслините, зехтина и сапуна са една малка част от асортимента, тук можете да намерите кори за баклава и баница, както и винаги прясна баклава с шам-фъстък и орехи;  богата гама подправки от кимион, мента, до черен сусам(черен кимион) и традиционната за изтока подправка сумак („оцетено дърво”); млечни продукти от Турция; насипно зърнени култури от Турция; над 15 вида сладка и мармалади на „Догбес” и „Ергюл”, като в АЙБЕС можете да опитате сладко от маслини; 5 вида насипно локум; 2 вида турско кафе и оригинални комплекти за поднасянето му; насипно турски чай и чайник необходим за по-лесното му приготвянето. Ето какво казват собствениците:

 „В Айбес залагаме не само на турските продукти, но и на стоки българско производство, като тук са основно млечните продукти. Обичаме да контактуваме директно с производителите, като това се отнася и за целия асортимент на магазина. Концентрацията ни от страна на българските продукти е да работим с малки производители, които няма как да предлагат продуктите си на големите вериги. В момента обмисляме да добавим и асортимент от български вина”.Искате някакъв продукт от Турция?Няма проблем!Благодарение на Айбес ,той може да достигне до вас,чрез куриер.Не се колебайте и се свържете с тях.

 Ето и първата рецепта от новата  тема:


„Традиционна супа на невестата”

Всяка булка приготвя тази супа преди сватбата си ,за да бъде семейният и живот щастлив.

Небходими продукти за 3 порции:

100 гр.червена леща
100 гр.булгур
1 глава лук
1,50 литра зеленчуков бульон
2 с.л доматено пюре
½ ч.л суха мента
Сол на вкус(или универсална домашна подправка)
Черен пипер на вкус
Аз сложих и малко лют червен пипер и стана чудесна


Начин на приготвяне:

Запържете лука в малко мазнина,добавете доматеното пюре,лещата,булгура и леко задушете.Залейте с бульона и добавете ментата,лютия пипер,сол и черен пипер.Когато всичко кипне,намалете огъня до минимум и оставете да къкри ,докато булгурът и лещата не омекнат напълно.Сервирайте със лъжица заквасена сметана.
   Всички продукти са любезно предоставени от магазин Айбес



3 коментара:

  1. Боби, правила съм тази супа - Езогелин май се казваше на турски. Честита ти нова страст:))

    ОтговорИзтриване
  2. С турските продукти,почваш да четеш за традиционни ястия и преоткриваш все едно една история.И хареса ли ти Веси?На мен много...

    ОтговорИзтриване
  3. Хей, момичета - каква интересна публикация и коментари!
    С пожелание и от мен за
    Щастлив семеен живот!
    / Така ме развеселихте!/

    ОтговорИзтриване