Кулинарни изкушения

Кулинарни изкушения

петък, 17 януари 2014 г.

Плетен венец

Нека да започнем годината с една питка :)

   Плетен венец


550 гр.бяло брашно
100 гр.типово брашно
1 с.л сол
1 ч.л захар
7 гр.суха мая
3 с.л олио
Масло за намазване
Микс от семена
Около 200 гр.сирене
Жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Пресяваме двата вида брашно.Добавяме маята,захарта и солта.В средата правим кладенче и изливаме 350 мл.топла вода.Омесваме малко и добавяме 3 с.л. олио.Месим до меко тесто.Оставяме го да бухне.Разделяме го на 6 топки.Всяка се разточва на правоъгълник.Намазва се с масло и се поръсва с натрошено сирене и се навива на фитил.Следващата се намазва с масло  и се поръсва с микс от семена.Така се процедира с останалите топки,като се редуват сирене и семена.Всичките фитили се нареждат един до друг,като се редуват плънките.Прикрепват се един за друг и се сплитат три по три.В намазнена и набрашнена  форма за кекс с дупка се завива като венец.Оставя се да бухне повторно.Намазва се с разбит жълтък ,няколко капки олио и няколко капки пр.мляко.
 Добавям и две снимки в процес на правене на питката:




2 коментара: