Необходими продукти:
1 яйце
120 мл.олио
1 пакетче ванилия
175 гр.захар
150 гр.пюре от тиква
130 гр.брашно
1 ч.л бакпулвер
½ ч.л сода бикарбонат
Щипка сол
½ ч.л канела
Половин чаена чаша нарязани ядки(орехи)
За шоколадовия ганаш
100 гр.натурален шоколад
100 мл.сметана
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата,захарта и ванилията.Добавете олиото,пюрето от тиква.Отделно смесете брашното бакпулвера,содата,солта и канелата.Разбъркайте с шпатула и смесете сухите с мокрите съставки.Изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава.Пече се в предварително загрята на 180 градусова фурна за около 50 минути.Кекса се изчаква да изстине и се залива с шоколадовия ганаш ,който се приготвя по следния начин:Загрява се сметана без да кипне .Слага се начупения шоколад ,маха се от котлона и се разбърква,докато шоколада напълно се разтопи.Залива се кекса с топлия ганаш и се поръсва със смлени орехи или филирани бадеми
и парче
Рецептата за кекса е адаптирана от сп.Кулинарен журнал,шоколадовата заливка е по рецепта на Анабел Лангбайн.В списанието продуктите са в двойна доза от тази,но понеже имах само 150 гр.тиква,намалих продуктите и се получи също чудесно.
Браво! Изглежда страхотно! И вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за снимките!
Благодаря за кулинарното изкушение!
ИзтриванеМоето творение по твоята рецепта е тук:
http://borqna-venkova.blogspot.com/2013/11/bonus-week-from-viv-ii.html
Продължавай да ни радваш!
Страхотно е станал кекса!Аз малък го направих ,понеже нямах продукти,но като го направя пак ще е двойна доза.Много се радвам,че си го пробвала и ти е харесал.
ОтговорИзтриване