Кулинарни изкушения

Кулинарни изкушения

събота, 7 декември 2013 г.

Сладкиш с круши и стафиди




220 г чаени бисквити
60 г краве масло
за крема:
500 мл прясно мляко
50 г тъмни стафиди
5 с. л. захар
5 жълтъка
3 с. л. нишесте
1 ванилия

за плодовете:
4 круши
40 г краве масло
1 щипка карамфил
30 мл  ром
1 с. л. захар





Бисквитите се натрошават в купа и се смесват с разтопеното масло. Разстила се на дъното на тава за печене и блатът се пече на 180 градуса с вентилатор за 15 минути. Оставя се да се охлади. В касерола се смесват млякото, стафидите и захарта и се загряват, докато захарта се разтопил Жълтъците се разбиват с нишестето и ванилията с помощта на телена бъркалка. Към тях се налива горещото мляко, след това сместа се сипва в касеролата и се слага на слаб огън докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади. Крушите се обелват, почиства се и се режат на кубчета. Запържват се в масло. Подправя се с щипка карамфил, налива се рома и се фламбира. Сипва се захар и се оставя на огъня, докато течността изври. Оставя се да се охлади леко. Яйченият крем се разпределя върху блата и отгоре се подреждат крушите. Оставя се поне за 2 часа в хладилник да стегне. Нарязва се на парчета и се сервира.
  Аз разбих останалите белтъци на сняг и ги изсипах върху сладкиша и ги  запекох  със готварска горелка .Но се втечниха леко.Ако решите да ги слагате отгоре,моят съвет е да сложите допълнително 1 с.л нишесте в долния крем.

Източник:Бон Апети-Лора и Стоян

Няма коментари:

Публикуване на коментар