Готвите ли се за Великден?Ето едно предложение...
Холандски хляб"Пассброд"
За тестото:
500 гр.брашно
7 гр.суха мая(12 гр.прясна)
2 яйца
50 гр.масло+1 с.л за намазване
250мл.прясно мляко
12 с.л кристална захар
1 ванилия
За плънката:
300 гр,стафиди
150 гр.кандирани корички(портокалови или лимонови)
ром
За марципановото тесто:
150 гр.бадеми смелени на брашно
150 гр.кристална захар
2 с.л лимонов сок
2 жълтъка
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете брашното със сухата маята в купа.Направете кладенче в средата и сипете леко разбитите яйца.В тенджера разтопете маслото,добавете млякото,захарта,ванилията и бъркайте до пълното разстваряне на захарта-температурата не бива да е над 40 градуса.Прибавете към брашното.Омесете гладко тесто.Увийте купата с тестото да втаса.Нарежете на ситно захаросаните плодове.Залейте с ром стафидите и ги оставете за половин час.Отцедете и ги подсушете.
Приготвяне на марципана.
Смесесете бадемовото брашно,захарта,лимоновия сок и жълтъците.Получената смес увийте във фолио и оставете в хладиълник за 30 минути.
Добавете захаросаните плодове(корички)и стафидите към тестото.Разстелете го на равен пласт.Оформете марципана като фитил и го поставете в средата на тестото и навийте на руло.Намажете отгоре със жълтък.Печете 1 час на 180 градуса.Извадете и намажете с 1 с.л масло.Оставете да се охлади и поръсете с пудра захар.
Източник;сп.Кулинарен журнал"
Чудесна публикация! Страхотно настроение!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда! Браво :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви!
ОтговорИзтриване